Közösségi média :

Csekély értékű ajándékok adózási szabályozása Magyarországon

A személyes vagy vállalati ajándékozás hagyománya mindig is fontos szerepet játszott a kapcsolatok ápolásában és az üzleti kapcsolatok erősítésében.

Azonban az adóhatóságok által szabályozott juttatások esetében figyelembe kell venni a szigorú előírásokat és szabályozásokat. Az adózásra vonatkozó törvények részletesen kitérnek arra, hogy mikor minősül egy adott ajándék adóköteles jövedelemnek, és mikor tekinthető egyes meghatározott juttatásnak. Ezek a szabályok meghatározzák, hogy az ajándék értéke, formája és egyéb körülményei alapján milyen adózási kötelezettségek merülnek fel a kifizető számára. Ezen szabályok betartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges adózási problémákat és büntetéseket. A következőkben áttekintjük, hogy mikor minősül egy ajándék egyes meghatározott juttatásnak az adóhatóságok szemében, és milyen adózási következményekkel járhat ennek megfelelően.

Az évi három alkalommal csekély értékű ajándék révén juttatott adóköteles jövedelem legfeljebb a minimálbér 10 százalékát (azaz 26 680 forintot) meg nem haladó mértékben minősül egyes meghatározott juttatásnak. Az ajándék lehet termék, szolgáltatás vagy utalvány. Ha az ajándékutalvány formájában kerül kibocsátásra, akkor az szja-törvény külön rendelkezése alapján vagy ennek hiányában akkor minősül egyes meghatározott juttatásnak, ha a juttatási feltételek alapján meghatározható, hogy mely termékre vagy szolgáltatásra használható fel, továbbá, ha az utalvány nem visszaváltható, kivéve a ki nem osztott utalványok visszaváltása esetét, és a juttatás egyéb körülményei megfelelnek a 70–71. § rendelkezéseinek (szja-törvény 69. § (3) bekezdése.

Ha az általuk vásárolt utalvány megfelel ezeknek a feltételeknek, akkor a kifizetőnek 1,18-szoros adóalapra 15 százalék szja-t és 13 százalék szochót kell fizetnie. Ellenkező esetben a juttatás munkaviszonyra tekintettel adott vagyoni értéknek minősül, és úgy adózik, mint a munkabér.

Az ajándékozás és juttatások adózási szabályozása összetett terület, amelynek megértése és betartása kiemelten fontos mind az ajándékozók, mind a kifizetők számára. Az adóhatóságok által előírt szabályok betartása nem csupán az adók elkerülése érdekében fontos, hanem az üzleti kapcsolatok hitelességének megőrzése és a jogi következmények elkerülése szempontjából is. Az ajándékozók és kifizetők számára egyaránt ajánlott, hogy alaposan tájékozódjanak az adózási szabályokról, és szükség esetén szakértő segítségét vegyék igénybe annak érdekében, hogy megfelelően kezeljék az adózási kötelezettségeket és minimalizálják az esetleges kockázatokat.

Megosztás:

Ajánlatkérés

Kérjük töltse ki az űrlapot, 24 órán belül válaszolunk!