Közösségi média :

SZÉP-kártya Támogatás Adózása Munkahelyváltáskor: Munkáltatói és Munkavállalói Kötelezettségek

A SZÉP-kártya támogatásának adózása fontos téma mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára, mivel számos szabályozás és kötelezettség vonatkozik rá.

Ebben a cikkben bemutatjuk a SZÉP-kártya támogatás adózásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, beleértve a személyi jövedelemadó (szja) és a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékét, a munkavállalói nyilatkozatok jelentőségét, valamint a konkrét eseteket, mint például a munkaviszony megszűnésekor felmerülő kötelezettségeket. Ezen túlmenően példákon keresztül szemléltetjük, hogyan kell figyelembe venni az arányosított rekreációs keretet több munkáltató esetén, és milyen lépéseket kell megtenni a megfelelő adóterhek megállapítása érdekében.

SZÉP-kártya Támogatás Adózása: Munkáltatói és Munkavállalói Kötelezettségek

A SZÉP-kártya támogatásának nincs adómentes része, és a munkáltató a rekreációs keret arányosított részig adhatja béren kívüli juttatásként a támogatást. Ennek adózása 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) és 13 százalék szociális hozzájárulási adót (szocho) von maga után. Ha a támogatás meghaladja a keretet, akkor a kereten felüli részre 1,18x [15 százalék szja + 13 százalék szocho] terheli [szja tv. 69-71.§].

Munkavállalói Nyilatkozat Fontossága

A munkavállalónak nyilatkoznia kell, mivel a béren kívüli támogatásként kapott SZÉP-kártya-támogatás több munkáltató esetén sem haladhatja meg éves szinten összesen a 450 ezer forintot. Az egyes munkáltatóknál az arányosított rekreációs keretet is figyelembe kell venni.

Konkrét Eset: Munkaviszony Megszűnése

Egy konkrét esetben, ha a dolgozó munkaviszonya megszűnik, a korábbi („A”) munkáltatónak az arányosított rekreációs keretet meghaladó rész után, a megszűnés hónapjában, a béren kívüli juttatásként már teljesített közteher beszámításával kell fizetnie a kerettúllépés miatti különbözetet [szja-törvény 69. § (5) bekezdés d) pont].

Nyilatkozat Tartalma

A munkavállaló nyilatkozatában a béren kívüli juttatásként kapott támogatás összegének van jelentősége. A nyilatkozatban a kapott támogatás béren kívüli juttatásnak minősülő részét, azaz az arányosított rekreációs keretnek megfelelő részt kell feltüntetni. Az adott munkáltatónál is az arányosított keretet figyelembe véve kell a közterheket megállapítani.

Példa: Két Munkáltató Esetén

 1. Munkáltató:
 • Kapott támogatás: 300 ezer forint.
 • Juttatáskor fizetett közteher: 84 ezer forint (szja és szocho).
 • Munkaviszony megszűnésekor:
 • Arányosított rekreációs keretnek megfelelően: 111 885 Ft minősül béren kívüli juttatásnak (erről kell nyilatkozni).
 • Meghaladó rész: 188 115 forint, egyes meghatározott juttatásnak minősül.
 • Közterhe: 1,18x[15% szja + 13% szocho] = 62 153 forint.
 • Már megfizetett közteher: 52 672 forint.
 • További kötelezettség: 9 481 forint.
 1. Munkáltató:
 • Arányosított rekreációs keret (ha december 31-éig fennáll a munkaviszony): 338 115 forint.
 • Kapott támogatás: 200 ezer forint.
 • Béren kívüli juttatásként kaphatja meg, 15 százalék szja és 13 százalék szocho megfizetésével.

A SZÉP-kártya támogatás adózásának megértése és pontos nyilatkozatok elkészítése mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára kulcsfontosságú. Az arányosított rekreációs keret figyelembevétele és a megfelelő adók megfizetése biztosítja, hogy ne merüljenek fel további kötelezettségek a munkaviszony megszűnésekor, illetve a másik munkáltatónál.

Megosztás:

Ajánlatkérés

Kérjük töltse ki az űrlapot, 24 órán belül válaszolunk!