Közösségi média :

Mit kell átgondolni egyéni vállalkozás alapítása előtt? – 1. rész : Székhely, telephely, tevékenységek és munkavégzés

Egyéni vállalkozást alapítani néhány perc alatt ingyenesen lehet, de érdemes felkészülten nekivágni az alapításnak – nagyon sok múlhat ugyan is egy rossz döntésen. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Székhely és telephelyek

Székhelyként mindenképpen olyan címet kell megadni, ahol biztosan átvesszük a küldeményeket és megtalálhatóak vagyunk. A székhelyen táblával meg kell jelölni a vállalkozást. Egy vállalkozásnak egy székhelye, viszont akár korlátlan számú telephelye (iroda, raktár, stb lehet). A telephely megjelölése nem kötelező, ha nincs ilyen – egy székhely viszont mindenképpen szükséges.

A székhely és a telephely használatának jogosságát igazolni kell tudni, és alapításkor erről nyilatkozni is kell. (Saját tulajdon, bérleti szerződés, szívességi használat, stb).

Tevékenységek

Egy fő tevékenység megjelölése kötelező, ezen kívül korlátlan számú további tevékenység felvehető. Igyekezzük azért a realitásra szorítkozni, több tíz tevékenység felvétele a „biztonság kedvéért” indokolatlan. A tevékenységi kört bármikor lehet bővíteni.

A tevékenységeket a Központi Statisztikai Hivatal honlapjáról tudjuk megnézni. Az egyéni vállalkozók az ÖVTJ (Önálló Vállalkozási Tevékenységek Jegyzéke) jegyzékből válaszhatnak. (A cégek más kódokat használnak!). A tevékenységek kódolása 6 számjegyből áll. Érdemes végig olvasnunk a részletes útmutatót, hogy a Statisztikai Hivatal melyik tevékenységet milyen kódszámon értelmezi, a későbbi félreértések elkerülése végett.

A tevékenységek jegyzéke itt érhető el: Központi Statisztikai Hivatal (ksh.hu)

Némely tevékenység engedélyt vagy végzettséget ír elő. Ezekre mindig legyünk figyelemmel, csak olyan tevékenységet válasszunk, amihez a végzettségünk és/vagy az engedélyünk megvan.

Főállás? Mellékállás?

A vállalkozás megkezdésekor a bejelentkezési folyamat során nyilatkoznunk kell, hogy az egyéni vállalkozói tevékenységet:

  • főállásként
  • mellékállásként (más főállású jogviszony mellet)
  • saját jogú nyugdíj mellett
  • vagy egyéb jogviszonyban végezzük-e?

A jogviszony kiválasztása nagyban meghatározza a későbbi TB fizetési kötelezettséget, így tájékozódjunk szakembertől részletesen az ezekkel kapcsolatos szabályokról.  Ha KATA-s egyéni vállalkozást tervezünk, akkor csak főállást választhatunk, nem végezhetjük mellékállásban a tevékenységet.

Folytatás: Mit kell átgondolni egyéni vállalkozás alapítása előtt? – 2. rész : Adózás kiválasztása (ÁFA, átalányadó, KATA, vállalkozói SZJA)

Megosztás:

Ajánlatkérés

Kérjük töltse ki az űrlapot, 24 órán belül válaszolunk!