Közösségi média :

Három nagyon fontos dolog, amit most egy cégnek és a dolgozóknak tudnia kell

A koronavírus-járvány miatt világszerte és Magyarországon kialakult rendkívüli helyzet minden céget és azok alkalmazottait érinti, ezen keresztül pedig az adózást és a béreket, szabadságolásokat is. Nézzük a legfontosabbakat!

A kialakult helyzet rengeteg szabályt érint, így első összeállításunkban három témát szeretnénk bemutatni. Magyarországon rengeteg cég döntött az otthoni munkavégzés mellett, március 28-ától ráadásul kijárási korlátozás is életbe lépett. Nézzük először, hogy mit kell tudni az otthoni munkavégzésről!

Home office? Fizetés?

Az egyik leglényegesebb szabály, hogy egy-egy cég – azaz munkáltató – a járványveszély miatt saját maga is dönthet arról, hogy mentesíti a munkavállalót a munkavégzés alól, azaz szabadságra küldi – erre az időszakra alapbért kell adnia az érintetteknek. Átmeneti időszakra otthoni munkavégzést (home office-t) is el lehet rendelni, amennyiben erre a cég tevékenysége és az adott munkakör lehetőséget ad.

Csak igazolással és megegyezéssel lehet kihagyni a munkát

Szintén lényeges elem, hogy egy-egy alkalmazott a rendkívüli helyzetben félelemre vagy óvatosságra hivatkozva nem hagyhat fel a munkájával. Alapvető kötelessége, hogy ellássa a feladatait, kivétel ez alól, ha orvosi igazolással rendelkezik és a munkáltatójával előzetesen megegyezett a távolmaradásról. Ha utóbbi feltételeket nincsenek meg, akkor a munkavállaló azonnal elbocsáthatja a munkáltató.

Karantén: munka, fizetés – mi lesz velük?

Az „önkéntes karantén” igazolatlan távollétnek minősül, erre az időre az adott cég nem köteles fizetést adni a dolgozójának. Ebben az esetben táppénzre sem jogosult, ami egyébként a fizetés minimum 50 százaléka. Ugyanis a háziorvos csak igazolt fertőzés esetén veheti táppénzes állományba a munkavállalót.

Van azonban rendhagyó eset, mégpedig a következő: fokozott veszélyhelyzet esetén – erről van szó például akkor, ha a munkavégzés helyén a fertőzés kockázata kiemelten magas – és, ha az egészséges és biztonságos munkavégzés feltétele nem biztosítható, akkor az alkalmazott jogosan mondhatja azt, hogy nem dolgozik. Vagyis megtagadhatja a munkát. Ilyenkor jár neki a fizetés, mégpedig a szakzsargon szerint az állásidőre járó munkabér.

Megosztás:

Ajánlatkérés

Kérjük töltse ki az űrlapot, 24 órán belül válaszolunk!