Közösségi média :

Fintech számlák – mit kell tudni adózási és adatszolgáltatási szempontból?

A pénzügyi technológia, vagyis a Fintech által kínált számlák, mint például a Revolut és a Wise (korábbi nevén TransferWise), forradalmasítják a pénzügyi tranzakciók világát, számos ügyfélnek nyújtva rugalmasságot és hatékonyságot.

Ezek a digitális platformok által kínált szolgáltatások megkönnyítik a pénzügyi tevékenységeket, ám annak érdekében, hogy vállalkozóként megfeleljünk az adózási követelményeknek Magyarországon, alaposan meg kell értenünk a számlanyitás és kezelés specifikus szabályait.

A Fintech számlák gyors elérhetőségükkel, alacsonyabb költségeikkel és innovatív funkcióikkal vonzzák a vállalkozókat, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezek a számlák eltérhetnek a hagyományos banki számláktól szabályozásuk és biztonságuk tekintetében.

A cikkünk célja, hogy áttekintést nyújtson a magyar vállalkozások számára a Fintech számlák adózási követelményeiről és bejelentési kötelezettségeiről, segítve ezzel a helyes irányt a pénzügyekkel kapcsolatos döntéseik meghozatalában.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, milyen szabályok vonatkoznak a Fintech számlákra, különös tekintettel a magyar vállalkozásokra, hogy segítsünk eligazodni az adózási elvárások és az üzleti kötelezettségek labirintusában.

Mi számít Fintech számlának?

A Fintech számlák olyan pénzügyi szolgáltatásokat jelentenek, amelyeket Fintech (pénzügyi technológia) cégek kínálnak. Ezek a szolgáltatások általában digitális platformokon, mobilalkalmazásokon vagy online felületeken keresztül elérhetők, és lehetővé teszik az ügyfelek számára számos pénzügyi tevékenység végzését.

A Fintech számlák számos előnnyel járhatnak az ügyfelek számára:

  • Kényelem: A Fintech számlákhoz való hozzáférés általában könnyű és kényelmes. Az ügyfelek gyakran bármikor és bárhol elérhetik ezeket a számlákat egy okostelefon vagy számítógép segítségével.
  • Alacsonyabb költségek: Néhány Fintech számla alacsonyabb díjakat kínálhat az ügyfeleknek, például alacsonyabb nemzetközi átutalási díjakat vagy kedvezőbb devizaátváltási árakat.
  • Gyors és hatékony szolgáltatások: A Fintech cégek gyakran fejlett technológiákat alkalmaznak, ami lehetővé teszi a gyors és hatékony tranzakciókat, például azonnali átutalásokat vagy gyors devizaátváltást.
  • Innovatív funkciók: A Fintech számlák gyakran olyan innovatív funkciókat kínálnak, mint például automatizált pénzügyi tanácsadás, pénzügyi tervezőeszközök vagy akár kriptovaluták integrációja.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Fintech számlák általában nem rendelkeznek ugyanazzal a szintű szabályozással és biztonsággal, mint a hagyományos banki számlák.

Pénzforgalmi számla nyitásának kötelezettsége magyar vállalkozásoknak

Az adózási és pénzügyi kötelezettségek kérdése mindig is komplex területet jelentett a vállalkozások számára. Az Általános Forgalmi Adó (ÁFA) alá tartozó magyar vállalkozásoknak – beleértve az egyéni vállalkozókat és cégeket is – számos előírásnak kell megfelelniük a bankszámlák tekintetében is. A bankszámlák nyitásával, kezelésével kapcsolatos szabályok évről évre változhatnak, és ezeknek a szabályoknak való megfelelés kulcsfontosságú a törvények betartásához és az adózási kötelezettségek teljesítéséhez.

Az ÁFA-körbe tartozó magyar vállalkozásoknak (ideértve az egyéni vállalkozókat és cégeket) kötelező legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával rendelkezniük. Ez a követelmény az adózás rendjéről szóló 2017. évi törvényben található. Pénzforgalmi számlát nyitására kötelezett adózók rendszeres gazdasági tevékenységük során kizárólag pénzforgalmi számlát nyithatnak. Az első pénzforgalmi számlát a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adószámának közlésétől számított 15 napon belül kell megnyitni.

Bejelentési kötelezettség Fintech számlák esetén

A szabályozás egyéni vállalkozók esetében további kérdéseket is felvet, különösen akkor, ha külföldi számlákat szeretnének használni. Például a Fintech számlák, mint például a Wise számlák, vonatkozásában sokakban felmerül a kérdés, hogy ezeket be kell-e jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé.

Az adóhatóságnak az adózó által bejelentendő adatok körét az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 1. számú melléklete pontosítja. Ebben a felsorolásban a külföldi pénzintézetnél vezetett bankszámlák bejelentésének kötelezettsége kizárólag gazdasági társaságok esetében szerepel.

Ez azt jelenti, hogy egyéni vállalkozóknak, akik Wise vagy más Fintech szolgáltatóknál vezetnek számlát, nincs kifejezett kötelezettségük az ilyen számlák bejelentésére a NAV-nál.

Megosztás:

Ajánlatkérés

Kérjük töltse ki az űrlapot, 24 órán belül válaszolunk!