Közösségi média :

Az 1 százalék felajánlásának lehetősége és feltételei Magyarországon: Civil szervezetek támogatása az adózók által

Az adófizetés sokak számára egy kihívást jelentő, ugyanakkor fontos része az éves teendőknek. Azonban Magyarországon az adófizetőknek egy lehetőségük van arra, hogy az 1 százalékukat egy civil szervezetnek ajánlják fel.

Ennek a lehetőségnek a feltételei és folyamata azonban sokak számára még homályosak lehetnek. Mik azok a szervezetek, amelyek jogosultak erre a támogatásra? Milyen feltételeknek kell megfelelniük? És hogyan működik pontosan ez a folyamat? Ezekre a kérdésekre szeretnénk választ adni ebben a cikkben, hogy világosabb képet kapjunk arról, hogyan lehet részt venni ebben a közösségi támogatási rendszerben.

Ez a lehetőség törvény által biztosított a civil szervezetek számára, hogy támogatást kapjanak céljaikhoz és tevékenységeikhez. Bár az egy százalék fogadása biztosítja a potenciálisan “ingyenes” támogatást, számos feltételt kell teljesíteniük a civil szervezeteknek ahhoz, hogy jogosultak legyenek az összeg megtartására visszafizetési kötelezettség nélkül, amelyeket a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény (1996. évi CXXVI. törvény) tartalmazza.

Először is, a civil szervezetnek két évvel az adományozás évét megelőzően már nyilvántartásba kell vennie magát bíróságon, és székhelye Magyarországon kell, hogy legyen. Emellett nyilatkoznia kell arról, hogy közhasznú tevékenységet folytat, és alapszabálya, alapító okirata nem tartalmazhat közvetlen politikai tevékenységet. A közhasznú tevékenység különböző területeket ölel fel, például egészségügyet, tudományt, kultúrát, környezetvédelmet és oktatást. Ha a szervezet megfelel ezeknek a feltételeknek, jogosult lesz az adomány fogadására.

Amennyiben egy szervezet még nem fogadott el egy százalékos felajánlást, először regisztrálnia kell a civil kedvezményezettek listáján az EGYREG nyomtatványon. Ez a regisztráció minden év szeptember 30-áig történik annak érdekében, hogy a következő évben már fogadni tudják az adományokat. Ha a szervezet a regisztrációs listán szerepel, de az adatok változnak, akkor ezeket módosítani kell ugyanezen nyomtatványon. Ha a szervezet már nem felel meg a jogosultsági feltételeknek, akkor törölni kell magát a regisztrációs listáról a NAV hivatalában.

Az 1 százalékos felajánlás a költségvetési támogatás kategóriájába tartozik, és közcélú tevékenységekre kell felhasználni. Az adott szervezetnek elszámolással kell bizonyítania, hogy az adományt közcélú célokra használta fel, és ennek fedezetét nyilvántartásba kell vennie. Az elszámolásról meghatározott adatlap szolgál, amelyen beszámolhat arról, hogy az adományt milyen célokra és hogyan használta, vagy indokolhatja, ha még nem használta fel, és miért tartalékolja azt. Mivel ez az adomány állami támogatásnak minősül, az adóhatóság jogosult ellenőrizni annak felhasználását. Ha nem megfelelően vagy a jogszabályoknak nem megfelelően használják fel az adományt, akkor a teljes összeget visszafizettethetik a szervezettel.

Az adományokat a szervezet egy előzetes felmérés után kapja meg. A NAV tájékoztatja a szervezetet az adományok összegéről. Az adóhatóság ellenőrzi a szervezet adótartozását, és ha nincs tartozás, szeptember 30-ig utalja át az adományokat a bejelentett bankszámlára. Az utalás után a szervezetnek beszámolási kötelezettsége van a NAV felé, függetlenül attól, hogy az adományokat hogyan használta fel.

Különleges esetekben, ha a szervezet megszűnik jogutód nélkül, soron kívüli bevallási kötelezettsége keletkezik a NAV felé. Ha jogutóddal szűnik meg, akkor a jogok és kötelezettségek átszállnak rá, és nem kell soron kívüli bevallást benyújtania.

Az 1 százalék felajánlása egy fontos eszköz a civil szervezetek támogatásában Magyarországon. Annak érdekében, hogy ez a lehetőség hatékonyan működjön, fontos, hogy mind az adományozók, mind a kedvezményezettek tisztában legyenek a feltételekkel és a folyamattal. Csak így biztosítható, hogy az adományok valóban a közhasznú tevékenységek támogatását szolgálják.

Megosztás:

Ajánlatkérés

Kérjük töltse ki az űrlapot, 24 órán belül válaszolunk!