Érdemes beszélni a kihelyezett gazdasági igazgatósággal

Számos vállalkozásnak jelent átmeneti pénzügyi segítséget a márciusban bejelentett koronavírus-járvány miatt elrendelt hitelmoratórium, amely a jelenleg érvényes szabályok szerint december végéig van érvényben. Azaz márciustól decemberig lehetett felfüggeszteni a meglévő vállalati hitelek törlesztését, ez egyben azt is jelenti, hogy a jövő évi kiadások tervezésekor újra számolni kell a törlesztőrészletekkel a kiadási oldalon.

“A járvány negatív hatásai miatt nagyon sok cégnek tényleges segítséget jelentett a moratórium, hiszen  a rendkívül kedvezőtlen gazdasági helyzetben nem kellett ezzel a kiadással számolniuk. Egy hivatalos jegybanki becslés szerint a moratórium miatt durván 2000 milliárd forint maradt az érintett lakossági és vállalati hiteleseknél. A cégek pedig a moratórium miatt felszabaduló pénzügyi mozgásteret a cég működésének stabilizálására, esetleg beruházásra fordíthatták. Ugyanakkor ez nem egy ajándék, csak egy haladékot jelentett a hitellel rendelkező cégeknek” – figyelmeztet Klein-Szedlár Rita, a Klein Consulting vezetője. Hozzátette: “Sajnos az a tapasztalatunk, hogy sok cégvezető még nem vette számításba ezt a tételt, azaz januártól még nem mindenki gondol az újrainduló törlesztésre. Éppen ezért érdemes időben felhívni erre a figyelmet.”

A vállalkozás jövő évi költségvetésének, üzleti tervének megalkotásakor a járvány miatt előállt rendkívül bizonytalan gazdasági helyzetben amúgy is indokolt a cég pénzügyeinek, könyvelésének, hiteleinek és likviditásának alapos áttekintése. Érdemes többféle forgatókönyvet készíteni, amelyek között szerepeljen olyan is, amely viszonylag kedvezőtlen gazdasági helyzettel számol, az óvatosság most mindenképpen indokolt. Klein-Szedlár Rita szerint több cégnél eleve működési problémákat, bevételkiesést okozott a járvány, most még időben lehet lépni. Azaz a jövő évre történő felkészüléshez olyan szakértők segítségét kérni, akik nem csak a könyvelést tudják rendbe tenni, hanem az anyagiakat is –  ahogy a Klein Szedlár Rita fogalmaz – “kihelyezett gazdasági igazgatóságra” van szükség. A Klein Consulting szakértői pedig felkészültek erre, így az érintett cégvezetők és vállalkozások stabil háttérrel tudnak nekivágni a következő esztendőnek.