Egy vállalkozás indítása számos kérdés vet fel azon felül, hogy megszületett a nagy ötlet, van egy csodálatos termék vagy szolgáltatás, amire egy vállalkozást szeretne építeni. A gyakorlatba való ültetéshez először is át kell látni, meg kell tervezni, majd kivitelezni kell a vállalkozási ötletet. Nem kétséges, hogy a megvalósításnak minden esetben van ideális formája, és jó lenne pont azt választani. Például, melyik az ideális vállalkozási forma? Amíg nem ismeri az előnyöket és a hátrányokat, nem fog tudni felelősen dönteni a kérdésben.

Ha úgy dönt, hogy egy vállalkozás indításával fogja a személyes céljait elérni, érdemes az alapítás előtt egy könyvelővel, adótanácsadóval konzultálni. Ő segíteni tud abban, hogy az optimális megoldást válassza a későbbi költségek, adók szempontjából.

Mégis jó tisztában lenni az alapokkal, ehhez adunk most pár támpontot.

A vállalkozás indításakor az alábbi kérdések befolyásolják a döntést:

  • Mi lesz a vállalkozás tevékenysége? Termeléssel, szolgáltatással vagy kereskedelemmel akar foglalkozni?
  • Egyedül indítja a vállalkozást, vagy többen szeretnének vállalkozni?
  • Mekkora éves bevételre számít?
  • Milyen költségei és kiadásai lesznek?
  • Mekkora a kezdőtőke?

Érdemes időt szánni ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására, mert rengeteg pénzt spórolhat azzal, ha rögtön az elején, a vállalkozás indításakor jó döntést hoz. Azt is tudni kell, hogy a megfelelő vállalkozási forma megkönnyítheti a vállalkozó dolgát.

Lássuk, milyen vállalkozási formák közül választhat!

Egyéni vállalkozás

Ideális azok számára, akik még soha nem vállalkoztak, de ki akarják próbálni az üzleti ötletüket. Még nem teljesen biztosak abban, hogy hosszú távon működni fog a dolog, esetleg nincs kezdőtőkéjük, amire alapozhatnának.

Egy egyéni vállalkozás gyakorlatilag ingyen elindítható, számos tevékenységhez kedvező adózási forma választható (pl. KATA). Szintén előny, hogy a vállalkozás tevékenysége szüneteltethető (szemben más vállalkozási formákkal).

Az egyéni vállalkozásnak három nagy hátránya van:

  1. A vállalkozó a teljes vagyonával felel.
  2. A megszerzett nyereséget minden évben le kell adózni.
  3. A vállalkozónak rendelkeznie kell a tevékenység végzéséhez szükséges képesítéssel, végzettséggel.

Betéti társaság (Bt.)

Legalább két személy szükséges a vállalkozás indításához: a beltag a vállalkozás kötelezettségeiért a vagyonával is felel, a kültag csak a vállalkozásba befektetett vagyona mértékéig. Azoknak érdemes ezt a formát választani, akik alacsony kockázatú és kisebb tőkeigényű formát keresnek, esetleg családi vállalkozásban gondolkodnak. Nagyon meggondolandó vállalkozási forma a beltag teljes vagyoni felelőssége miatt.

Hátránya, hogy az alapításhoz ügyvédre is szükség van, megszüntetése pedig körülményesebb, mint egy egyéni vállalkozásé. A betéti társaságok kettős könyvvezetésre kötelezettek, ezért könyvelőre van szükségük.

Korlátolt felelősségű társaság (Kft.)

Ideális forma a nagyobb beruházást igénylő (a vállalkozás indításához szükség van törzstőkére) és magasabb forgalommal működő vállalkozások számára. Előnye, hogy a tulajdonos nem felel a teljes vagyonával a vállalkozásért, a nyereség bent tartható, és elegendő később kivenni például osztalék formájában.

Hátránya a kezdeti tőke szükségessége, mely egy adótanácsadó segítségével esetleg áthidalható, illetve a magasabb adminisztrációs költségek.

Vállalkozás indításán gondolkodik? Már cégalapítás előtt konzultáljon velünk – hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőle>>