Cégvezető, pénzügyi igazgató legyen a talpán, aki a mostani határidőváltozás-forgatagban pontosan kiigazodik. Tény, hogy a koronavírus-járvány miatt több határidő – például a mérlegek leadásokra vonatkozó – lejárata módosult. Ez nem jelenti azt, hogy érdemes az utolsó pillanatokra hagyni, de a határidő-módosítások jó apropót adnak arra, hogy nem feltétlenül a határidőkhöz kell kötni a cég pénzügyeinek, adózásának adminisztrációját, ezen belül a bevallást, mérlegkészítést és még sorolhatnánk. 

A legnagyobb vállalatok esetében, például a tőzsdére bevezetett cégeknél negyedévente kötelező publikálni a mérleget, ez érthető, hiszen a szóban forgó cégeknek számtalan nagy- és kisbefektető a tulajdonosa, látniuk kell rendszeresen, hogy hol tart a cég, továbbra is jó befektetés-e a részvény.

Nem csak a tőzsdei cégek sajátja, a rendszeres mérlegkészítés, hanem sok fejlett országban, Nyugat-Európa több államában is számos kis cég is rendszeresen, negyedévente, félévente elkészíti a saját mérlegét, vagy belső zárását, még akkor is, ha ez jogszabályi szinten nem kötelező. 

“Ennek nagyon egyszerű okai vannak. Akadnak cégek, amelyek saját maguknak a határidő előtti hetekben, napokban dolgoznak gőzerővel a mérlegen. Sokszor kapkodásba fullad a munka, ráadásul korábbi, mondjuk év elején történt, esetleges problémás tranzakció, egy késedelmesen vagy nem fizető ügyfél miatt is borulhat az elképzelt menetrend. Arról nem beszélve, hogy a cég pénzügyi helyzete kedvezőtlenebb annál, mint amire számítottak” – mondta Klein Szedlár Rita, a Klein Consulting könyvelőiroda vezetője. Hozzátette: “Túl nagy kockázatot képvisel a mai világban, ha egy évben egyszer foglalkozik a cégvezetés a könyvelés áttekintésével, az eredmény felmérésével és elemzésével, a cég vagyoni- és likviditási helyzetének áttekintésével.”

Persze így évközben, előre tervezetten ez a többletmunka beépíthető a mindennapi feladatok közé, ami így hosszú távon bőven megtérül, egyrészt sokkal kisebb adminisztrációval készíthető el az éves mérleg, másrészt hatalmas üzleti előny a vállalkozás vezetőjének a folyamatos üzleti információ. A Klein Consulting több ügyfelének is javasolta már a negyedéves, féléves mérlegek készítését, valamennyien elégedettek, sokkal tisztábban látják a cég helyzetét. Most ért véget egy félév, érdemes ezért a 25 éves tapasztalattal rendelkező Klein Consultiung szakembereivel átnézetni a múlt évet és persze az idei első félév számait. Ezzel új időszámítást kezdeni a cég pénzügyeinek, adózásának életében és ezentúl negyedévente, félévente szaldó csinálni. Ahogy említettünk, szinte biztosan könnyebb lesz növekedni, vagy nem várt helyzetekre reagálni a jövőben, ha ezt meglépik.