Várni kell szeptember 30-ig vagy sem? Bár a NAV megengedi, hogy szeptember 30-ig kitoljuk a társaságiadó-bevallást, ha valaki megteheti, kérheti a könyvelőirodát, hogy az eredeti bevallási határidő szerint készítse azt a járvány miatti határidő-módosítások ellenére. Így átláthatóbb a bevallás, azonban probléma is adódhat a folyószámlán.

Ahogy arról az előző posztunkban beszámoltunk, a koronavírus-járvány miatt több adózási határidő módosult, többek között a társasági adóról szóló beszámolót a cégek többségének szeptember 30-ig kell csak leadniuk. A szeptember 30-i határidő azokra vonatkozik, akiknek az eredeti szabályok szerint 2020. április 22. és 2020. szeptember 30. között kellene ezt leadniuk. Ez ugyan ad egy kis időt a cégeknek, azaz a járvány okozta rendkívüli helyzetben kitolhatják a bevallás elkészítését, ugyanakkor ebben a helyzetben kiemelkedően fontos a könyvelőiroda segítsége és nem feltétlenül érdemes az utolsó pillanatra hagyni ezt a lépést. 

“Lényegében úgy érdemes vezetni a könyvelést, mintha nem lennének a járvány miatti rendkívüli módosítások. A szeptember 30-i határidő csupán választható, a NAV persze megengedi, hogy minden cég az eredeti szabályok szerint készítse el a bevallásait, így a társasági adóról szólót is. Egyrészt, így sokkal követhetőbb a társaság tevékenysége, azaz a bevételek, kiadások alakulása. Másrészt előfordulhat, hogy ezekben a hetekben az adóhivatali folyószámlán az aktuális, vagyis a cég valós tevékenysége alapján kalkulált összeg szerepel. Legalábbis akadt olyan partnerünk, akinél az adószámlán nem szerepelt a jelenlegi helyzet” – mondja Klein-Szedlár Rita, a Klein Consulting könyvelőiroda vezetője. Hozzátette: “Attól, mert esetlegesen átmenetileg nem szerepel a hivatalos NAV-os számlán az adott cég kötelezettsége, ettől még azt nyilván kell tartani és időben be kell fizetni. Ezért lényeges, hogy minden vállalkozás a könyvelőirodájával együttműködésben mindig ismerje a pontos pénzügyi, adózási helyzetét.”

s A Fontos kérdés, hogy mi legyen a társasági adó összegével. Egy vállalkozás kerülhetett túlfizetésbe is, de mínuszos is lehet ez a tétel. Mindkét eset kezelése érinti az adott vállalkozás likividitásmenedzsmentjét. Ha az érintett cégnek visszajár pénz a NAV-tól, akkor érdemes mielőbb visszakérnie az összeget, hogy ezzel a bejövő pénzzel is javítsák a pénzügyi helyzetüket a járvány miatt bizonytalan környezetben. Ha viszont egy cégnek elmaradása van, azaz fizetnie kell még egy bizonyos összeget, akkor elhalaszthatják a befizetést, ezt persze csak akkor, ha később, a járvány miatt kitolt határidőig lesz erre fedezet. Akiknek viszont befizetni valójuk van és per pillanat finanszírozási problémájuk adódott, akkor elhalaszthatják a befizetést. Ezt azonban csak akkor, ha később jut erre fedezet.