Tagi kölcsönről akkor beszélünk, amikor a cég tulajdonosa kölcsönt ad a saját vállalkozásának. Erre általában akkor kerül sor, ha a költségek lekönyvelése miatt a pénztár mínuszba megy (vannak más esetek is, de nálunk ez a legelterjedtebb). Ezt ki kell mutatni az éves beszámolóban, és később gondot okozhat.

Tagi kölcsönhöz általában ott folyamodnak, ahol a kiadások valamilyen okból nem fedezik a bevételt. Mivel a kiadásoknak kell legyen pénzügyi fedezete, a legegyszerűbb megoldás az, ha a cég tulajdonosa a saját zsebéből pótolja a hiányt. Formailag ez tagi kölcsönként kerül be a nyilvántartásba.

Csakhogy, a tagi kölcsönnek lehet egy nagy hátránya.

Vörös folt lehet a beszámolóban…

A tagi kölcsön miatt egyből a NAV célkeresztjébe kerülhet!

Az adóellenőrök figyelmet fordíthatnak arra, ha a vállalkozás éves beszámolójában feltűnik a tagi kölcsön. A tagi kölcsön ellenőrzésekor természetesen mást is megvizsgálnak… A tagi kölcsön ellenőrzések minden harmadik esetben adóhiány megállapításával zárulnak.

Hogyan tüntessük el a tagi kölcsönt a könyvelésből?

1. Fizessük vissza? Ha túl sok költséget számol el a cég a bevételekhez képest tartósan, akkor ez a lehetőség általában nem áll fenn, hiszen pont ezért folyamodtunk tagi kölcsönhöz.

2. Bevételekből? Bevételekből is vissza lehetne fizetni, de ebben az esetben a bevétel miatt keletkezett nyereségadóval is kalkulálni kell.

3. Engedjük el a kölcsönt? A tagi kölcsön elengedése esetén az elengedett kölcsön összegével a cég bevételeit meg kell növelni, ugyanez az eljárás akkor is, ha a kölcsönkövetelés elévül. Az elengedett (vagy elévült) tagi kölcsön összege után tehát legalább 9% társasági adót kell fizetni. Ha a kölcsönt magánszemély adta, akkor ezen felül még 18% ajándékozási illetéket is meg kell fizetni.

Mégis, mit tegyünk, ha csak tagi kölcsönnel orvosolható a céges problémánk?
Ha nem szeretné, hogy a tagi kölcsön gondot okozzon az éves beszámolójában, kérjen időpontot szaktanácsadásra>>