szja-adóbevallás a Klein Könyvelőirodánál

Hiába készíti el a NAV a szja-adóbevallás tervezetét, lehetnek olyan bevételei bárkinek, amelyek nem szerepelnek benne. Ezért is hívják tervezetnek. Másképpen mondva ez egy piszkozat, amit az érintetteknek kell esetlegesen kijavítaniuk, bővíteniük majd jóváhagyniuk.  Most kiderül, mire kell figyelni. Fontos az is, hogy a különböző – kisebb-nagyobb – cégek alkalmazottainak pedig közvetve az adott vállalkozás is tud segíteni, erről kicsit részletesebben is szó lesz.

Kezdjük a legfontosabbakkal. Járványhelyzet van és ez azt jelenti, hogy sok rendelet változik, köztük az adózást érintő szabályok között is vannak új elemek. Egyelőre az biztos, hogy a személyi jövedelemadó bevallására vonatkozó május 20-i határidő nem változott: az szja-adóbevallást addig be kell adnia minden érintettnek.

A NAV ma már készít mindenkinek tervezetet a személyi jövedelemadójáról, a több mint 5,5 millió tervezet már el is készült. Akinek van ügyfélkapuja, bármikor megnézheti az eSZJA felületen. Akinek nincs, az elkérheti azt a NAV-tól, április 15-ig kell ezt jeleznie. Például a 06 30 344 43 04-es számra küldött sms-sel, amelynek a formátuma a következő:

  • SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn

Továbbá a NAV honlapján elérhető űrlapon, levélben, formanyomtatványon vagy telefonon, a 1819-es hívószámon.

A NAV szja-adóbevallásban nincs minden benne

„Kétségtelenül nagyon kényelmes dolog mindenkinek, hogy a NAV elkészíti a tervezetet, de van, amiről az adóhatóság sem tud, mert ennyire még nem korszerű a rendszer. A NAV nyilvánvalóan csak azt tudja beépíteni a szja-adóbevallás tervezetébe, amiről tud, amiről van adata. Éppen ezért mindenkinek kutya kötelessége átnéznie ezt” – mondja Klein-Szedlár Rita, a Klein Consulting könyvelőiroda ügyvezető igazgatója.

Példaként a szakember azt mondta: „A külföldön szerzett jövedelem például nem biztos, hogy szerepel a navos anyagban. Pedig életszerű lehet, hogy egy végzős diák 3-6 hónapig mondjuk dolgozott külföldön és utána kezdett el dolgozni egy cégnél. Utóbbiról tud a NAV, előbbiről nem biztos. Viszont mindkettőt szerepeltetni kell a bevallásban.” Ahogy arról sincs feltétlenül adata a NAV-nak, ha valakinek külföldi székhelyű cégben van tulajdonrésze és annak eredményéből kap mondjuk osztalékot. Még gyakoribb példa lehet, ha valaki kiadta a magyarországi lakását bérbe, akkor az abból származó bevételt is bele kell írni az szja-adóbevallásba” – sorolt fel további példákat a szakember.

Segítséget nyújthat az szja-adóbevallásban a könyvelés kiszervezése

Azt is elmondta, hogy a több mint 5-10 főt foglalkoztató cégeknél a társaság fő tevékenységéhez kötődő könyvelési dolgokra van idő jellemzően, miközben azért sok alkalmazottnak segítségre lehet szüksége a NAV-tól kapott tervezet ellenőrzésében, az abban esetlegesen nem szereplő jövedelmek összegyűjtésében. Éppen ezért szakemberek tudnak ebben segítséget nyújtani. Akár azzal, hogy a cég a könyvelést – ezen belül akár az alkalmazottak alkalmankénti szja-adóbevallási teendőit – kiszervezi, ezzel hatékonyabbá teszi a működését és nagyban leegyszerűsíti a cég saját adminisztrációját.