Klein Könyvelőiroda-szja-adóbevallás-2020

Az adóbevallás során több százezer különböző betegséggel élő embernek jár Magyarországon az úgynevezett személyi kedvezmény, de sokan elfelejtik vagy nem tudnak róla. Pedig éves szinten majdnem 100 ezer forintról beszélünk, többéves távlatban pedig több 100 ezer forint a tét. A jó hír az, hogy van megoldás!

Bár számtalan adószabály változott a koronavírus-járvány miatt, a szja-bevallás május 20-i határideje nem. Tehát mindenkinek be kell nyújtania addig az adóbevallását, akár elfogadta a NAV által készített tervezetet, amelyről már írtunk bővebben, akár saját magának készítette el azt.

Az szja-bevallás közeledő határideje jó apropót ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet egy olyan adókedvezményre, amely nagyon sok embernek jár évek óta, de sokan mégsem élnek vele. A személyi kedvezményről van szó. Ennek érvényesítése sokszor nem teljesen kézenfekvő – a szakemberek viszont nagyon gyorsan megoldják a problémát.

A személyi adókedvezmény azoknak jár, akik valamilyen súlyos betegségben szenvednek, a teljesség igénye nélkül megkaphatják a

  • a laktóz- vagy gluténérzékenyek,
  • a különböző szem- vagy látásproblémával küzdő emberek,
  • a szervi károsodással élők,
  • a cukorbetegek egy része.

Az összes betegség felsorolása több oldal lenne, de a szakértők meg tudják mondani, hogy melyik betegségre jár az adókedvezmény. Fontos, hogy az érintetteknek nyilatkozniuk kell a kedvezményre jogosító betegség meglétéről, a NAV ezt „elhiszi”, azaz nem ellenőrzi a bevallás adminisztrációja során. Ugyanakkor egy adóellenőrzésnél a NAV kérheti a betegségről szóló orvosi papírt.

Jelentős összegről van tehát lehet szó. A személyi kedvezmény összege ugyanis havonta a mindenkori minimálbér 5 százaléka. Vagyis a múlt évben havonta 7450 forint, vagyis 89 400 forint volt. Az adókedvezmény összege az idei évben pedig havi 8050 forint, 12 hónapra vetítve 96 600 forint, azaz majdnem 100 ezer forint. Utóbbi összeghez azonban majd csak a jövőre – 2021-ben beadandó szja-bevallás beadása után lehet hozzájutni.

Fontos az is, hogy visszamenőleg is kérhetik a személyi kedvezményt azok, akiknek már korábban volt ilyen betegségük és erről van orvosi papírjuk is. Aki már öt évvel ezelőtt is laktózérzékeny volt, megvan a kapcsolódó orvosi vizsgálatról szóló papírja, és eddig nem élt az adókedvezménnyel, most megteheti, azaz visszamenőleg is élhet a kedvezménnyel. Ha mondjuk már 2015-ben is az adott betegséggel élt, akkor – a 2019-re járó összeggel együtt – közel 380 ezer forintot kaphat.

A Klein Consulting szakértőinek segítségével tehát az érintettek kideríthetik, hogy olyan betegségük van-e, amelyre jár a személyi adókedvezmény. Ahogy abban is segítséget tudnak nyújtani, hogyan kaphassák meg a kérdéses összeget.