Abszolút rendhagyó az idei év a koronavírus-járvány miatt, az adózásban és a gazdaságban is. A következő három hónapban kiemelkedően fontos, hogy minden vállalkozásnak legyen terve, a kedvezőtlen helyzetekre is. 

Soha nem látott, közel 14 százalékos süllyedéssel zárta a második negyedévet a magyar gazdaság a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt. Vagyis elmondható, sokkolta a gazdaságot a járvány miatti tavaszi leállás. A pandémia olyan hirtelen jött, hogy nem igazán lehetett rá felkészülni. Egyúttal rávilágított arra, hogy minden vállalkozásnak érdemes többféle tervvel rendelkeznie, olyan esetekere is, amely válságidőszakban is működik.

Az utóbbi években látott tempós fejlődés, növekedés miatt ilyen recessziós terve – Klein-Szedlár Rita, a Klein Consulting Könyvelőiroda vezetője szerint – nagyon kevés cégnek van, márpedig ez a túlélés szempontjából kiemelten fontos. Különösen igaz ez most, hogy a második hullám lecsapott az országra. Bár a második hullám megjelenése óta – eddig még – nem volt szükség olyan korlátozásokra, amely a teljes gazdaságon végigsöpört volna, érdemes azonban résen lenni. 

“Ez nem csak könyvelési, adózási kérdés, hanem egy komplex ügy, érinti a cégvezetőt, az alkalmazottakat, a pénzügyi oldalt, a likviditást és még hosszan sorolhatnánk. Magyarországon a prosperáló, évente több 100 millió forintos árbevételt elérő cégek sem mindig fordítanak kellő figyelmet ezekre. Letudják azzal, hogy minden rendben van a számlákkal és a NAV-nál. Majd a recessziós időszakban annyira meggyengülhet a cég, hogy nem mindig van tovább” – véli Klein-Szedlár Rita. Sajnos most sok cég járhat ebben a cipőben. 

A második hullám okozta problémák és a jövőbeli recessziós időszakra való felkészüléshez egy komplett átvilágításra van szükség. Azaz, hogy egy szakemberekből álló gárda, áttekintse a legfontosabb területeket és a cégvezetővel, cégvezetéssel közösen kidolgozzanak többféle tervet. Tehát gazdasági igazgatóságként tekintsenek a szakemberekre, például a Klein Consulting Könyvelőiroda tapasztalt munkatársaira, akik a már említett területekhez passzoló megoldást nyújtanak, tehát a könyvelés mellett a pénzügyi szempontból is megfelelő irányba terelik a vállalkozást.