Számlák vezetése kézzel

Hogyan érdemes felkészülni az új korszakra?

Kisvállalkozások számára van egy egyszerű és olcsó megoldás, a nagyobb vagy külföldi érdekeltségű, magyar multinacionális vállalatoknál már akár fejlesztésre is szükség lehet az online számla bejelentés bevezetéséhez. A NAV azonban várhatóan szeptember végéig nem büntet. 

Szintet lép júliustól Magyarország a számlázás terén, minden belföldön teljesített ügyletnek a számláját online jelenteni kell az adóhatóságnak (NAV). Eddig csak a 100 ezer forintnál nagyobb áfatartalmú számlákat kellett beküldeni, júliustól mindet, akármilyen alacsony összegről szól is. Újabb fontos dátum lesz 2021. január 1-je, onnantól a külföldi cégeknek és magánszemélyeknek kiállított számlát is kötelező jelenteni majd a NAV-nak, erre a dologra természetesen még visszatérünk egy másik bejegyzésben.

Valamennyi cégre vonatkozik, az egyéni vállalkozóktól a külföldi érdekeltséggel rendelkező magyar mamutvállalatokig. Bár a változásról már lehetett tudni, a Klein Consulting könyvelőiroda tapasztalatai szerint rengeteg kisebb és nagyobb cég, egyéni vállalkozó még nem készült fel a váltásra. 

A számlák bekötése, ha nem kész a rendszer, akkor nehézkes és bonyolult, időrabló folyamat lehet, de azért van megoldás, amely elsősorban a kisebb cégeknek jelenthet könnyebbséget – mondta Klein-Szedlár Rita, a Klein Consulting könyvelőiroda vezetője. “Az éves szinten 5-20 ezer forintos költséggel elérhető online számlázóprogramok segítségével egyszerűen és gyorsan megoldható az online számlajelentés” – tette hozzá. 

Klein-Szedlár Rita szerint tehát a nehézkes számlajelentés elsősorban a kisebb vállalkozások számára jelenti a megoldást, a nagyobb cégeknél viszont problémás lehet a dolog. “Sok olyan külföldi nagyvállalat kezében lévő magyarországi társaság van, amely az anyacég működésére szabott, egyedi számlázóprogramot használ, márpedig ezek összekötése a NAV rendszerével egyáltalán nem könnyű, ráadásul fejlesztésre is szükség lehet. Márpedig a szabály vonatkozik az ő belföldön teljesített tranzakcióira is” – tette hozzá a Klein Consulting könyvelőiroda vezetője. 

Az elektronikus bekötés nélkül is lehet “élni”, de ebben az esetben sok cégnél szinte irreális adminisztrációt jelentene a tranzakciók számlázása és azok NAV-nak történő jelentése. 

A felkészületlen vállalkozások jelentős száma valamint a koronavírus-járvány hatásai miatt a Pénzügyminisztérium döntésének köszönhetően a NAV türelmi időszakot vezet be az átállásra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szeptember végéig nem bünteti az adóhatóság azokat, akik nem küldik be a számláikat. Ugyanakkor ennek a feltétele, hogy az érintett cégek, vállalkozások még azelőtt regisztráljanak a NAV online számlarendszerébe, hogy kiállítják az első számlát az új időszakban, azaz július 1-je után. 

A NAV tehát 2020. július 1. és szeptember 30. között szankciómentes türelmi időszakot biztosít az online számlaadat-benyújtásra való zökkenőmentes átállásra. A büntetés elkerülésének minimális előfeltétele, hogy az érintett cégek, vállalkozók még az első számla kiállítása előtt regisztráljanak az online számlarendszerbe. Amennyiben keletkezik számla, akkor viszont nem lehet várakozni ilyen sokáig sem a regisztrációval, sem a számlaadatok feltöltésével.