Közösségi média :

Mikor tehető felelőssé egy cég, ha a partnere nem tartja be a jogszabályokat?

Rendkívül kellemetlen, amikor egy NAV ellenőrzési felhívásból értesülünk róla, hogy valamelyik szerződött partnerünknél jogszabálysértés történik. Hogyan kerüljük el, hogy néhány kérdésen túl mi mi ne legyünk bevonva a hátrányos következményekbe?  

Az Európai Bíróság – és ezzel összhangban a Kúria is – számos esetben kimondta, hogy egy vállalkozástól általánosságban nem várható el, hogy ellenőrizze a partnerei jogkövető magatartását, viszont az elvárható körültekintés igenis követelmény.

Mi is jelent az elvárható körültekintés?

Minden esetben elvárás, hogy szerződéskötés előtt – és utána is rendszeresen (legalább évente) lekérjük a hatályos cégadatokat a hiteles nyilvántartásból. A Cégbíróság által üzemeltetett weboldal, ahol ezt megtehetjük, itt érhető el: Cégszolgálat Ingyenes Céginformáció (e-cegjegyzek.hu)

Szintén az elvárható körültekintés része, hogy ugyan így leellenőrizzük a közzétett beszámolók meglétét, és az abban foglalt adatokat. Itt tájékoztatást kaphatunk a vállalkozás árbevételéről, költségeinek nagyságrendjéről, a vagyoni elemekről és az alkalmazottak létszámáról. Mindig legyen gyanús, ha megítélésünk szerint a partner nem rendelkezik megfelelő eszköz- vagy alkalmazotti állománnyal a megrendelés vagy szolgáltatás teljesítéséhez. Szintén nem vet jó fényt a partnerre, ha nincs meg határidőben a beszámoló közzététele (ez általános esetben május 31.). A beszámolók itt érhetők el: Elektronikus Beszámoló Portál (gov.hu)

A harmadik lépése az elvárható magatartásnak, a NAV honlapon folyamatosan frissített adatbázisokban való lekérdezés. Itt megtalálhatóak a feketén foglalkoztatók, a törölt adószámos vállalkozások és a nagy adótartozással rendelkezők is. Az adatbázisok az alábbi oldalon érhetők el: Adatbázisok – Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)

Pozitív megerősítés, ha a partner megtalálható a Köztartozásmentes Adózói Adatbázisban (KOMA) : Köztartozásmentes adózók – Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)

Ezen lekérdezéseket minden szerződéskötés előtt, számlakiállítás előtt, de legalább évente meg kell tenni, és az eredményeket mentsük el, hogy az elvárható magatartást egy adóhatósági vita során bizonyítani tudjuk.

Mindenképpen nézzünk utána milyen egyéb nyilatkozatokat kell a partnereinktől bekérni, ha a tevékenységünkre valamilyen speciális jogszabály vonatkozik.

Tehát semmiképpen nem fog minket megvédeni az adóbírságtól vagy adóhiány megállapításától, ha passzívan egyszerűen elfogadjuk partnereink nyilatkozatait.

Megosztás:

Ajánlatkérés

Kérjük töltse ki az űrlapot, 24 órán belül válaszolunk!