Közösségi média :

Közeleg a Karácsony: mit és milyen értékben adhatunk cégként?

Az üzleti életben az év végi ajándékok és üzleti rendezvények szervezése gyakran elengedhetetlen részét képezik a kapcsolatépítésnek és a dolgozók motiválásának. Azonban kevés figyelmet szentelünk gyakran az adózási és számviteli vonatkozásokra, melyek szorosan kapcsolódnak az ilyen tevékenységekhez.

Ebben a cikkben átfogó útmutatást nyújtunk arról, hogyan hatnak az új szabályozások az üzleti ajándékokra, a vendéglátásra és a csekély értékű ajándékokra vonatkozóan a vállalkozások könyvelésére és adózási kötelezettségeire. Kiderül, milyen adózási szabályok vonatkoznak az adómentes borászati termékek juttatására, hogyan lehet elszámolni az üzleti rendezvények költségeit, és miként különböztetjük meg az ajándék és a jutalom közötti adózási követelményeket. Megismerhetők az értékhatárok és az adókötelezettségek, amelyeket érdemes szem előtt tartani az üzleti ajándékok adózási vonatkozásaival kapcsolatban.

Az adómentes borászati termék juttatása

Az 451/2023-as kormányrendelet alapján 2023. november 1-jétől bizonyos borászati termékek adómentesen juttathatók. A szja-törvény módosítása szerint 2023. december 1-jétől ez az adómentesség bekerült az adótörvénybe. Az adómentesség olyan palackozott borokra vonatkozik, amelyeket a borászati üzemektől közvetlenül vásárolnak, és rendelkeznek oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel. Fontos megjegyezni, hogy az adómentesség nem terjed ki a szupermarketekben vagy éttermekben árusított borokra, csak az említett módon beszerzett, közvetlenül a borászati üzemektől vásárolt termékekre vonatkozik.

Üzleti rendezvények adózási kötelezettségei

Az egyházi ünnepek alkalmával vagy más rendezvényeken nyújtott vendéglátás reprezentációnak minősülhet. Például egy vállalkozás karácsonyi vacsorával vendégül látja dolgozóit, amely során a résztvevőket szórakoztatják is. Ezek a költségek a reprezentáció részét képezik.

A reprezentáció után a munkáltatónak adókötelezettsége keletkezik. A szolgáltatásokat a munkáltató nyújtja, még akkor is, ha a rendezvényt egy rendezvényszervező cég lebonyolítja.

A munkáltatónak 15%-os személyijövedelemadót és 17,5%-os szociális hozzájárulási adót kell fizetnie. Az adók alapja a szolgáltatás szokásos piaci értéke, ami az 1,18-szorosa a reprezentációs költségeknek. A munkáltatónak a reprezentációt a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig kell bevallania és fizetnie a ’08-as bevalláson keresztül.

Csekély értékű ajándékok és összeghatáruk

Az adómentes csekély értékű ajándékokra vonatkozó szabályok értelmében a minimálbér 10 százaléka az a határ, amely alatt az ajándékozónak nem kell adót fizetnie. Ez évente egyszer vehető igénybe, és az összeg bérjövedelemként könyvelhető a munkavállaló számára. Azonban az általános forgalmi adó levonása nem lehetséges ebben az esetben.

Különbség a céges jutalom és ajándék között

Különbséget kell tenni a céges jutalom és az ajándék között. A céges jutalom a munkaviszonyból származó jövedelem, ami után a munkáltatónak 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást kell fizetnie. Ezen jutalomból a levonások magukban foglalják a 15 százalék személyi jövedelemadót és 1,85 százalék társadalombiztosítási járulékot.

Ajándéktárgyak értéke és adózási szabályok

Az ajándéktárgyak esetében a határ a minimálbér 25 százaléka. Ezek olyan tárgyak, amelyeket hivatalos rendezvényeken adnak át, és az általános forgalmi adót nem lehet levonni, ugyanakkor társasági adó szempontjából elfogadott költségként számítanak.

Üzleti ajándékok és adókötelezettség

Az üzleti ajándékok más kategóriát képviselnek, mivel ezeket az üzletfeleknek, partnereknek adja az ember. Az üzleti ajándék értéke után az ajándékozónak személyi jövedelemadót (15%) és szociális hozzájárulási adót (15,5%) kell fizetnie, és az általános forgalmi adó sem vonható le. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos eszközök, például készpénz vagy utalványok, nem minősülnek elfogadható üzleti ajándéknak.

Ezen adózási szabályok és értékhatárok figyelembevétele nélkül az ajándékozónak a jövedelme növekedhet, ami adófizetési kötelezettséggel járhat. Ezért érdemes körültekintően választani és nyomon követni az adózási előírásokat az ajándékok kapcsán.

Az ünnepek közeledtével az üzleti ajándékok és vendéglátások jelentős szerepet játszanak a vállalkozások életében. Azonban az adózási és számviteli előírások szigorú betartása elengedhetetlen a pénzügyi stabilitás és az adózási kötelezettségek elkerülése érdekében. Az üzleti ajándékok és vendéglátások megfelelő dokumentálása és az aktuális törvényi előírások pontos betartása lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy ünnepek idején is zavartalanul működhessenek. Ezen lépések segíthetnek abban, hogy az ünnepek hangulatában is gond nélkül megőrizhessék vállalkozásunk stabilitását és fejlődését.

Megosztás:

Ajánlatkérés

Kérjük töltse ki az űrlapot, 24 órán belül válaszolunk!