Budapestiek is pályázhatnak

A koronavírus-járványt nagyon sok cégnek nehézséget okoz, de lehet előremenekülni. Nagyon kedvező hitel- és pályázati lehetőségek állnak a mikro-, kis- és középvállalkozások rendelkezésére. Ezekből mutatjuk be az egyik legkivételesebbet. Az is kiderül, hogy hogyan lehet elérni.

Már évek óta számtalan pályázaton keresztül juthattak állami vagy uniós pénzhez, fejlesztési forráshoz a vállalkozások, de a központi régióban, azaz a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások számára nem vagy alig volt elérhető lehetőség. Most viszont van, ráadásul ez kivételesen kedvező lehetőség, arról nem beszélve, hogy kiutat jelenthet a koronavírus-járvány miatt bizonytalanná váló helyzetből. 

A kivételes pályázat „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” néven fut. A nyertesek eszközök – például a termeléshez szükséges gépek – vásárlására vagy ingatlanberuházásra fordíthatják az alapesetben visszatérítendő  összeget, de, felhasználhatják robottechnológia beszerzésére is. Sok pénzről van szó, különösen kisebb és közepes vállalkozások esetében: minimum 5 millió forintot, maximum 153,5 millió forintot kaphat a nyertes vállalkozás, az összeg pedig a létszámtól függ. 

Kritérium ugyanakkor, hogy csak azok a mikro-, kis- és középvállalkozások indulhatnak a pályázaton, amelyek legalább öt főnek adtak munkát idén áprilisban. Az országból bárhonnan jelentkezhetnek a cégek, tehát nincs területi korlátozás, ami azért lényeges, mert így a budapesti vállalkozások előtt is nyitva van a kapu. Ez azért különleges dolog, mert korábban sok uniós pályázaton az országos szinten fejlettnek számító budapesti régióban lévő cégek számára korlátozottak voltak a lehetőségek. Ami még lényeges,  a támogatást a beruházás elszámolható költségeinek 70 százalékára lehet igényelni, az elnyert összeget pedig előre “el lehet kérni”. 

Cserébe az érintett cégeknek vállalniuk kell hogy az idén áprilisi létszám a pályázatból finanszírozott beruházás megvalósítása során nem csökken 10 százaléknál nagyobb mértékben és másfél éven belül megvalósítják a fejlesztést. Itt jön be még egy kivételes faktor. 

A szóban forgó pályázat specialitása az eddigieken túl, hogy a beruházás megvalósítását követően “csekkolni” lehet, mennyire ért célt a fejlesztés – a visszamérés eredményétől függően pedig a támogatás vissza nem térítendő válhat. Vagyis, ha jól sikerül, akkor ingyen pénzből valósul meg a beruházás. 

Összességében ez tehát egy jó lehetőség a cégek számára, de a szükséges kritériumok teljesítése, a beruházás előkészítése és a projekt menedzselése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy vissza nem térítendővé váljon a támogatás. A pályázat megírását követően a számviteli, könyvelési anyag öszeállításában a Klein Consulting Könyvelőiroda hathatós segítséget tud nyújtani.