A KATA a bevezetése óta egyre népszerűbbé válik az adózók körében, és nagyon valószínű, hogy népszerűsége az idén tovább fog emelkedni. 2019-től ugyanis több változás lépett életbe a KATA adózást választó egyéni vállalkozók számára. A KATA adózás előnyösebb lesz a tavalyihoz képest: alább összefoglaltuk az ezzel az adózási formával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A KATA adózási módot választotta 2019-ben is? A legfontosabb változások, amelyekről tudnia kell

12 millió forintra nőtt a KATA éves bevételi határa
A legfontosabb változás, hogy indulása óta megduplázódott a katás cég vagy egyéni vállalkozó éves bevételi határa. 2019. január 1-től 12 millió forintra nőtt a KATA éves bevételi határa. Ehhez kapcsolódik, eltörölték a 8 milliós áfamentességi küszöböt. ÁFA esetén az alanyi mentesség határa szintén 12 millió forintra emelkedett. Vagyis a legjobban azok jártak, akik a KATA adózást választják, és emellett alanyi adómentesnek minősülnek.

Nőtt az ellátási alap
2019-től az 50 ezres katához kapcsolódó ellátási alap 90 ezer forint lesz. Ha azonban emelt összegű, 75 ezer forintos katát választ (ehhez egy nyilatkozat kitöltése szükséges), akkor a járulékalapja 158.400 forint lesz.

Léteznek tévhitek is a KATA adózása körül

Az 1 millió forintos határ
Általánosan elterjedt nézet, hogy egy KATA adózást választó vállalkozó csak 1 millió forintig dolgozhat egy cégnek. Ez nincs így. Az 1 millió forint csupán egy elméleti határ: meg lehet haladni, de ekkor külön jelentési kötelezettsége lesz a katás adózónak. Vagyis, ha valaki 1 millió forintot meghaladóan számlázott évente összesen ugyanazon partner felé, akkor erről adatot kell szolgáltatnia a NAV felé az éves KATA adóbevallásban.
Az 1 millió forintos határ a bújtatott foglalkoztatás visszaszorítása miatt került meghatározásra.

Milyen feltételeket kell teljesíteni ahhoz, hogy egy éven belül 1 millió forintot meghaladó összegben számlázhasson egy vállalkozásnak?

Többek között:

  • a megbízó nem adhat utasítást a tevékenység végzésének módjára – vagyis a KATAs dönti el, hogy a feladatot, hogyan fogja elvégezni
  • nem írható elő olyan, hogy mettől meddig kell a feladatot elvégezni, csak egy teljesítési dátum szerepelhet a szerződésben
  • a szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátja a KATAs rendelkezésére, azok a KATAs birtokában vannak

Vállalkozás indításán gondolkodik? Előnyös lenne az Ön számára a KATA adózás, de szeretne a törvényi feltételeknek maximálisan megfelelni?

Cégalapítás előtt konzultáljon velünk>>