Az szja-adóbevallási határidő közeledtével érdemes megnézni, miből is áll össze a jövedelem, melyik összeg hova tartozik és milyen adókedvezmények vannak. Ezzel érdemes mindenkinek tisztában lennie, az alkalmazottaknak ugyanúgy, mint a cégek döntéshozóinak. Miről is van szó?

A magyar szabályok szerint az elsőre kicsit bonyolultan hangzó “Összevont adóalapba tartozó jövedelmek” alapján kell fizetni, bevallani a személyi jövedelmeket. Azért összevont, mert több kategóriából rakódhat össze az adózó éves jövedelme. Vannak az önálló és a nem önálló tevékenységből származó jövedelmek, valamint az egyéb – vagyis külön adózó – jövedelmek. Következzen a rendrakás!

Nem önálló jövedelmek

„Vannak a nem önálló jövedelmek. Ezek azok a tevékenységek, amelyeket nem saját magának csinál az ember, hanem másnak, mondjuk egy cégnek. Tipikusan az alkalmazottak esete ez, amikor egy cégnek, bármilyen intézménynek dolgozik és ezért munkabért kap. Ugyanígy a nem önálló jövedelmek közé kell tenni a jutalmakat, a megbízási díjakat vagy éppen egy egyetemi tanár tiszteletdíját egy külön felkérésre tartott előadásért” – mondta Klein-Szedlár Rita, a Klein Consulting könyvelőiroda ügyvezető igazgatója.

Önálló jövedelmek

Természetesen létezik önálló jövedelem is. Ide kell sorolni mindent, ami az előbb említett nem önálló tevékenységekbe nem tartozik bele, de bevételt hoz. Egyszerűbben fogalmazva, ha valaki egy cégnek dolgozik rendszeres fizetésért, de mondjuk otthon készít rajzokat, esetleg kerámiaedényeket vagy édességeket – mondjuk tortákat – ezeket el tudja adni és ebből bevétele keletkezik. Utóbbiakat kell az önálló jövedelmekhez sorolni. Sokan nem feltétlenül tudják, hogy miközben van állandó munkahelyük, fizetésük, nyugodtan kiválthatnak adószámot az önálló tevékenységükre, amellyel bevételt szerezhetnek. Sokszor előfordul az ilyen. Például egy építész dolgozik egy mérnöki irodának, de évente több alkalommal egyénileg is tervez mások kérésére, megrendelésére kvázi otthoni munka keretében egy-egy házat. Utóbbi munka önálló jövedelemnek számít. Szintén ide tartozik egy lakás kiadása is. Az önálló tevékenységből származó jövedelem esetében a kapcsolódó költségeket is el lehet számolni.

Egyéb jövedelmek, kedvezmények

A nem önálló és önálló jövedelmek mellett vannak az egyéb jövedelmek, de tartozik minden más, amely nem számít az előző két “kupacba”. Például az ingatlaneladásból, öröklésből származó jövedelem, a kamatból vagy tőzsdei befektetésekből és az árfolyamnyereségből származó bevételt szintén “ide kell tenni”. Az szja-nál fontosak még a kedvezmények is, például a családi adókedvezmény, amelynek “összege” – mértéke – a gyermekek számától függ, de például az első házasságért is jár kedvezmény.

Összességében tehát látható, hogy számos dologra kell figyelni a jövedelmeknél, a cégnél dolgozó alkalmazottaknak is, mert lehet máshonnan származó bevételük. Ezek pontos lekönyvelése pedig mindenki számára kulcskérdés, hogy ne legyen vele később probléma. A cégek pedig közvetett módon segítséget is tudnak adni az alkalmazottaiknak, például úgy, ha a nekik dolgozó könyvelőiroda szakértőire bízzák ezt a munkát.