Egy jó könyvelő 5 jellemzője

Madarat tolláról, könyvelőt a munkájáról – írhatnánk át a közismert mondást. De mit is jelent egy könyvelő esetében a jó munka? Mi az, amit elvárhatunk tőle, amit kötelezően nyújtania kell, mert ellenkező esetben nem fog tudni fejlődni a vállalkozásunk? Összeírtuk a jó könyvelő 5 legfontosabb jellemzőjét.

Miről lehet felismerni a jó könyvelőt?

1. Pontosság

Talán a legalapvetőbb könyvelői erény: a precíz, hiba nélküli munka. Természetesen aki dolgozik, az hibázhat is, de ennek az esélyét a minimálisra kell csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozás vezetőjének nem kell utánaszámolnia semminek, nyugodtan hagyatkozhat a könyvelője munkájára. Mi a Klein Consulting könyvelőirodában a 7D Mátrix ellenőrzési rendszer alapján dolgozunk. Azért 7D, mert minden adatot hétszeresen ellenőrzünk, más-más szinten és összefüggésben, három hierarchiaszinten (adatrögzítő, könyvelő, főkönyvelő). 20 év tapasztalatával a hátunk mögött tudjuk, hogy ebben a rendszerben meg lehet bízni, mert a segítségével kizárhatjuk a hibalehetőségeket.

2. Mindig időben tájékoztat

Ahhoz, hogy hatékonyan vezesse a vállalkozását, Önnek naprakész információkra van szüksége a pénzügyeket illetően. Egy jó könyvelő időben szól a fizetési kötelezettségekről, és folyamatosan tájékoztat a cég pénzügyeit illetően, amennyiben erre igény van az ügyfelének.

3. Javaslatokkal segíti a cégvezetőt a döntéseiben

Sok cégvezető érzi úgy, hogy az igazán fontos pénzügyi döntések terén teljesen egyedül marad. Egy jó könyvelő egyben a vállalkozó legjobb tanácsadója is: mindig az ügyfele érdekeit tartja szem előtt, és ezek fényében tesz javaslatokat. Aktívan hozzájárul a vállalkozás hatékony és gördülékeny működéséhez. Figyelemmel kíséri a kedvezményre jogosító lehetőségeket, illetve a vállalkozás költségeinek csökkentését – a törvények nyújtotta kereteken belül.

4. Naprakész a törvényi lehetőségekben

A változó jogszabályokat korántsem egyszerű követni. A cégek számára ez hátrányos, a legtöbben csak kapkodják a fejüket: jogszabályok, módosítások, buktatók… Egy jó könyvelő leveszi ezt a terhet a vállalkozó válláról: továbbítja a vállalkozásra nézve fontos információkat, hiszen ezek kritikusak lehetnek a vállalkozás jövőjére nézve!

5. Felelősségvállalás

Precízen és külön felelősségvállalással készíti el a vállalkozása könyvelését, hogy Önnek soha ne legyen gondja a hatóságokkal.

A fenti 5 pont maradéktalanul igaz az Ön könyvelőjére? Úgy gondolja, érdemes lenne könyvelőt váltania? Mi a könyvelőváltással járó munka 99%-át átvesszük Öntől>>