Közösségi média :

Jelentős változásokat hoz a koronavírus

A kormány napokban bejelentett gazdaságvédelmi intézkedésekkel igyekszik tompítani a koronavírus-járvány gazdasági hatásait. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

2020.március 18-án hirdették ki az alábbi Kormányrendeletet, amelyben

  • a hitelfizetésekkel kapcsolatban,
  • az egyes veszélyeztetett szektorok bérleti díjaival kapcsolatban,
  • az egyes veszélyeztett szektorok bérjárulékaival kapcsolatban,
  • a KATA-s taxisokkal kapcsolatban,
  • általában a munka törvénykönyvével kapcsolatban változásokat rendeltek el.

Nézzük a különböző érintett területeket részletsebben!

Hitelek

A hitel-, kölcsön- és a pénzügyi lízingszerződésekből eredő fizetési kötelezettségek (tőke, kamat és egyéb díjfizetések) teljesítési határideje kitolódik 2020. december 31 utánra. Természetesen, aki szeretné, az változatlanul fizetheti tovább a részleteket. Azonban, aki él a fizetési moratóriummal, annak a szerződése ennyivel meghosszabbodik. A moratórium csak a 2020.03.18-án éjfélig ÜZLETSZERŰEN megkötött szerződésekre vonatkozik.

Bérleti díjak

A turisztikai, vendéglátóipari, szórakoztatóipari, szerencsejáték, filmipari, előadóművészeti, rendezvényszervező és sportszolgáltatást nyújtó ágazatok esetében a NEM LAKÁS CÉLJÁRA SZOLGÁLÓ HELYSÉGEKRE vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszűntetni. A bérleti díj sem emelhető meg eddig a dátumig. A felmondási tilalom nem csak a bérbe adóra vonatkozik a rendelet szövege szerint.

Az ágazati besorolás módjáról nincs szó még, így nem tudjuk kit hova kell sorolni. Az általánosan eddig használt besorolás a statisztikai számjel alapján történő besorolás. Továbbá arra sincs még információ, hogy a nem lakás céljára szolgáló helységeket pontosan hogy kell érteni. Ez ugyanis a klasszikusan a földhivatali tulajdoni lapon bejegyzett besorolást szokta jelenteni, nem azt, hogy a valóságban mire használjuk az adott ingatlant.

Járulékfizetési könnyítés

A fentiekben már említett ágazatokban a 2020. március, április, május és június hónapokban foglalkoztatott MUNKAVÁLLALÓK esetében:

  • a munkáltató mentesül a járulékfizetési kötelezettségek alól
  • a munkavállalótól csak a természetbeni egészségügyi járulékot kell levonni, melynek a maximális levonandó mértéke 7.710 Ft/hó.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy bevallani mit kell, és mi számít majd be a 2020-as jövedelembe.

KATA-s taxisok (személyszállítást végző kisadózó):

Ők mentesülnek a KATA fizetési kötelezettség alól 2020. március, április, május és június hónapokra.

Változások a munka törvénykönyvében:

  • a munkáltató a már közölt munkaidő-beosztást az eddigi szabályoktól eltérően is módosíthatja
  • a munkáltató a munkavállaló számára egyoldalúan elrendelheti az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést is
  • a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése céljából a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti

A rendelet az alábbi linken érhető el: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/0a45e158ca1d1b307b2057292893bc7981c3d500/megtekintes

Megosztás:

Ajánlatkérés

Kérjük töltse ki az űrlapot, 24 órán belül válaszolunk!