A közelgő, 2021-es év januárja nagyon fontos időszak lesz azoknak a hitellel rendelkező vállalkozásoknak, akik éltek a moratórium adta lehetőséggel.

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után március közepén lépett életbe a hitelmoratórium. A kialakult nagyon kedvezőtlen gazdasági helyzetben a hitellel rendelkező vállalkozások és magánszemélyek számára lehetővé tette, hogy az év végéig felfüggesszék a törlesztésüket. Ez a lépés egyfajta haladékot jelent minden érintettnek. Nem arról van szó, hogy nem kell kifizetni a moratórium időszaka alatt felhalmozódó összeget, hanem arról, hogy ezt 2021 után lehet megkezdeni. Közben, az elhúzódó járvány miatt az állam megint lépett és a legnehezebb pénzügyi helyzetbe kerülő cégek számára lehetővé tette, hogy 2021 közepéig maradhassanak a moratóriumban. De ezzel nem élhet minden vállalkozás.

Azoknak a cégeknek, akik márciusban vagy azóta beléptek a moratóriumba és nem lesz lehetőségük meghosszabbítani. Számukra januártól ketyeg az óra. Azaz fizetni kell a törlesztést. “Azt tapasztaljuk, hogy sok cég ezzel nincs tisztában. Kétségtelenül javította a vállalkozások pénzügyi mozgásterét, hogy a koronavírus okozta kiábrándító helyzetben nem kellett fizetni a törlesztést. Januártól azonban kell, újra be kell tenni a havi kiadások közé” – emelte ki Klein-Szedlár Rita. Az törlesztés újbóli megkezdéséhez pedig át kell nézni a mindennapi bevételeket, kiadásokat. Ez egyébként az év vége miatt, és a koronavírus-járvány adta kedvezőtlen helyzet miatt indokolt, szinte minden cégnél. 

Érdemes tehát a cég pénzügyi helyzetéről, a törlesztésre fordítandó összeg fedezetéről egyeztetni a szakértőkkel, például a Klein Consulting Könyvelőiroda Kft. munkatársaival. Arra is tudnak megoldást, ha egy cég nem maradhat a jogszabályok szerint a moratóriumban, de mégis nehézséget okoz neki januártól a törlesztés.