Lehetséges, hogy nem a megfelelő könyvelési szolgáltatót választotta?

Sajnos gyakran előfordul, hogy valaki elégedetlen a könyvelőjével. Mivel a könyvelő közli a vállalkozóval a rossz híreket, mikor és mennyit kell adóznia, a vállalkozó sokszor érzi úgy, hogy az adóhatóság emberét fizeti meg, aki nem neki, hanem az államnak dolgozik. Vannak viszont olyan esetek is, amikor a könyvelés valóban alacsony színvonalon, igénytelenül történik, és a ennek következményeiért a vállalkozó lesz a felelős.

Honnan tudhatja Ön, hogy a könyvelője elrontott valamit?

Miért felel a könyvelő, és miért nem?

Amikor a könyvelő a könyvelői szerződést megírja az ügyféllel, minden esetben a szerződésben foglaltak határozzák meg a felelősségét. Általában a szerződés kizárólag a könyvelő részére hozott anyag kontírozását és könyvelését jelenti, a bevallások hatóságokhoz való benyújtását, valamint a hozott anyagból megállapított hiányosságokra és egyéb szabálytalanságokra utaló információ közlését az ügyféllel. Ha az ügyfélnek ennél több elvárása van, akkor azt már a szerződés megkötésekor érdemes tisztázni. Például, ha adótanácsadást is szeretne, akkor adótanácsadóhoz kell fordulnia – ha viszont a könyvelője rendelkezik az ehhez szükséges végzettséggel, akkor belefoglalható a könyvelői szerződésbe.

 

Figyelem! Az adók határidőre történő kifizetéséért az adózó felelős! A mulasztási bírsággal összefüggésben az Art. (adózás rendjéről szóló törvény) csak az adózó felelősségét állapítja meg, a könyvelők mulasztási bírság felelősségét megszüntették. Ettől függetlenül a könyvelő is felelős lehet az adózó mulasztási bírságaiért, mert abban közvetve és közvetetten részt vesz.

Hogyan válasszon jó könyvelőt?

Jól választott könyvelési szolgáltatást, ha

Olyan könyvelőt akar, aki beleássa magát a cége ügyeibe, és odafigyel a részletekre?

Egy könyvelővel szemben alapvető elvárás, hogy eligazodjon a folyamatos törvényi változások erdejében, és ügyfelei érdekében optimálisan alkalmazza a jogszabályokat. Mi ennél több célt tűztünk ki magunk elé. A Klein könyvelőiroda könyvelési szolgáltatásával