A katás adózási formát (kisadózó vállalkozások tételes adója, röviden KATA) sok egyéni vállalkozó szereti (és 2019-től valószínűleg még jobban fogja): minimális adminisztrációs teherrel jár (csak bevételi nyilvántartást kell vezetni), és viszonylag alacsony adómértékkel (havi 25, 50, illetve 75 ezer Ft befizetésével) szinte az összes adót és járulékot kiváltja. Katásként annyira leegyszerűsödik az egyéni vállalkozó adózása, hogy még könyvelőt sem kell foglalkoztatni – előnynek hangzik, de valóban így van?

Buktatók a kisadózó egyéni vállalkozó adózásában: Ön tud róluk?

Akár katás egyéni vállalkozóról, akár katás betéti társaságról van szó, nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá. Viszont mindkét esetben korlátlan anyagi felelősséggel tartozik a vállalkozása után. Kötelező módon!

Mit jelent ez? Nem csupán annyit, hogy fokozott adófizetési fegyelem szükséges, mivel bizonyos adótartozás esetén törlik a KATA adózásból a vállalkozást. Az egyéni vállalkozó adózása ennél jóval összetettebb.

Egy vállalkozás indításakor számos olyan dolog adódik, amivel korábban nem találkozott az újdonsült vállalkozó, elakad, nem tud döntést hozni. Nem látja át, milyen következményekkel jár majd a döntése, egészen pontosan mit jelent, ha az egyik vagy a másik lehetőséget választja. Ha túljut a kezdeti nehézségeken, akkor szembesül azzal a rengeteg dologgal, amiről nem tájékoztatta senki… Illetve ezekkel akkor kell majd megbirkóznia, amikor megbírságolják akár több 100 ezer Ft-ra. És mint írtuk, korlátlan anyagi felelősséggel tartozik a vállalkozása után!

Lássunk néhány olyan buktatót, amivel kezdő katás vállalkozóként találkozni fog:

Ne indítson rögtön 75 ezer Ft veszteséggel! A KATA nem arányosítható naptári napokra, vagyis amennyiben adott hónapban akár egyetlen egy napot is katások vagyunk, az egész hónapra ki kell fizetni a KATA adót. Vagyis a megalapítást célszerű a hónap elején megtenni.

Az ÁFÁ-t csak abban az esetben váltja ki a KATA, ha kéri a mentességet. Nagyon fontos, hogy az okmányirodai bejelentkezés során jelölje a nyomtatványon, hogy alanyi adómentességet választ. Ha nem teszi meg, akkor a havi fix adón túl az ÁFA befizetése is kötelező lesz.

A katás egyéni vállalkozó is vállalkozó, vagyis kötelező módon fizetnie kell a kamarai hozzájárulást a területileg illetékes Kereskedelmi és Iparkamarához. Erre az alakulástól számított 5 napon belül (a továbbiakban pedig minden év március 31-ig) sort kell keríteni. Kevesen vannak ezzel tisztában.

Ha valaki a NAV felé a KATA szerint adózik, nem biztos, hogy a helyi iparűzési adó tekintetében is katás lesz. Mint ahogy az sem biztos, hogy iparűzési adó tekintetében a KATA lesz a legmegfelelőbb a számára. Ami viszont biztos, hogy vállalkozási formától függetlenül minden vállalkozónak be kell jelentkeznie a megalakulástól számított 15 napon belül a székhelye vagy a telephelyei szerint illetékes önkormányzathoz a helyi iparűzési adó hatálya alá.

Számos egyéb buktatóval is találkozhat az, aki egyéni vállalkozást indít, és a fentebb csupán az indítás nehézségeiből ismertettünk párat. Az egyéni vállalkozó adózása a továbbiakban is sok apró buktatót tartogat, aminek elmulasztása akár hat számjegyű büntetést is vonhat maga után.

Kérdések merültek fel Önben a vállalkozása indítása kapcsán? Vannak olyan speciálisan az Ön szakmájára jellemző kérdések, amelyekre nem talál választ? Kezdeti tanácsadással, a későbbiekben pedig alap könyvelési csomagunkkal tudjuk segíteni a munkáját, és valóban egyszerűvé tenni az egyéni vállalkozó adózását!

Kérjen visszahívást itt>>