Egyéni vállalkozás indítása: ezt a 7 lépést kell követnie

Egy vállalkozás indítása jó esetben hosszú évekre szóló döntés. Az indítás nehéz feladat, akár rendelkezünk már üzleti tapasztalattal, akár most szeretnénk kipróbálni, milyen saját lábra állni. Kezdő vállalkozók számára ideális megoldást nyújthat az egyéni vállalkozás indítása, mivel ez a legegyszerűbben és a legolcsóbban kiváltható vállalkozási forma.

Lássuk, milyen lépések mentén kell haladnia annak, aki 2019-ben egyéni vállalkozás indításába vágja a fejszéjét!

  1. Ügyfélkapu

Egyéni vállalkozás indítása online, az ügyfélkapun keresztül történik. Ha még nem rendelkezik ügyfélkapuval, akkor regisztráljon ügyfélkapu hozzáférést (az okmányirodában vagy a kormányablaknál kérhet segítséget hozzá). Szüksége lesz rá a jövőben pl. adóbevallások feltöltéséhez, de nyomon követheti a fizetendő adókat is stb. 

Az ügyfélkapus indításnál a Webes Ügysegéd Egyéni vállalkozás menüpontjára kattintva kezdheti meg a bejelentést.

2. Tevékenységek

Egyéni vállalkozás indításakor meg kell adnunk azokat a tevékenységeket, melyeket végezni fogunk. Egyes tevékenységek engedélyhez kötöttek, itt 2 lehetőség van:

  • mi magunk rendelkezünk az engedéllyel
  • az egyéni vállalkozásnak lehet alkalmazottja, és a tevékenység végzéséhez szükséges engedély általa is megszerezhető 

3. Alanyi adómentesség és ÁFA

Kezdő vállalkozók számára előnyös lehet, hogy az alanyi adómentességet válasszák: akkor tehetik meg, ha árbevételük nem haladja meg az évi 12 millió forintot.

4. Adózási forma kiválasztása

Sokak számára ideális választás lehet a KATA, vagyis a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója: 12 milliós éves árbevétel határáig a fizetendő adók, járulékok kiválthatók a havi 50 ezer forint befizetésével (főállású katás egyéni vállalkozó esetében, ha a heti 36 órát elérő munkaviszony melletti vállalkozást választjuk, akkor 25 ezer forint adóbefizetési kötelezettségünk lesz, illetve 2×25.000 forint iparűzési adó).

5. Kamarai tagság

Vállalkozások részére kötelező a kamarai tagság, ezért regisztrálnunk kell a székhelyünk szerinti Kereskedelmi és Iparkamara alá. A kamarai tagság éves díja 5000 forint.

6. Iparűzési adó

Egyéni vállalkozás indításakor be kell jelentkeznünk az iparűzési adó alá a székhelyünk szerinti önkormámyzatnál. A bejelentkezési űrlap letölthető az önkormányzat weboldaláról. Az egyéni vállalkozás évente kell iparűzési adóbevallást beadjon, kivételt képeznek a katás vállalkozók. A katás vállalkozás is fizet iparűzési adót, de 3 lehetőség közül választhatja ki az iparűzési adó számításának módját.

7. Számlázás

A bevételek bizonylatolására számlázó programot, bizonyos esetekben számlatömböt használhatunk. A szabályos számlázással kapcsolatban feltétlen tájékozódjon. A számlázó programok nagy előnye, hogy gyorsabbá teszik a számlázást, könnyebben nyomon követhetők a bevételek. 

Extra tipp: a nulladik lépés!  Egyéni vállalkozás indítása előtt konzultáljon velünk, hogy hosszú távon is sikeres legyen a vállalkozása>>