Kétségtelenül mérsékelheti az adminisztrációs terheket, hogy a jövő év második felétől a NAV valamennyi cég számára elkészíti az áfabevallást. A helyzet azért ennél bonyolultabb.

A változás lényege, hogy 2021 júliusától a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az áfás vállalkozások számára, a rendelkezésre álló információk alapján készít egy áfabevallási tervezetet. Egyúttal javaslatot tesz a fizetendő áfa összegére, az áthárított, előzetesen felszámított áfára, valamint a visszaigénylés összegére. 

“Mindez elsőre jól hangzik és csökkentheti az adminisztrációt, de azért érdemes résen lennie minden érintett vállalkozásoknak” – kommentálta a jövő év második felében várható változást Klein-Szedlár Rita, a Klein Consulting Könyvelőiroda Kft. vezetője. 

A szakember szerint kiemelten fontos, hogy a NAV egyrészt a rendelkezésre álló információkból készíti az áfa tervezetet. Csak javaslatot tesz, azokat minden esetben a vállalkozásnak kell jóváhagynia. Könnyen lehet, hogy a NAV-nak nincs minden céges ügyről információja. Éppen ezért nem szabad elengedni ezt a kérdést, sőt, a korábbinál is jobban érdemes adminisztrálni az áfakérdést minden cégnél. Pláne, ha eltérés van a NAV-os javaslat és a saját könyvelési adatok között. Klein-Szedlár Rita szerint a NAV-os lépés egyik oldala, hogy csökkentheti az adminisztrációs terheket. Azt is érdemes látni, hogy ezzel a NAV nagyobb kontrollt gyakorolhat a cégek felett. “Persze a szabálytalanul adózó cégeket ki kell szűrni, de a jogkövető cégek szabadságának, mozgásterének szűkítésére is alkalmas az, hogy kvázi rábízhatják a NAV-ra ezt a kérdést” – emelte ki Klein-Szedlár Rita. 

A Klein Consulting Könyvelőiroda Kft. vezetője szerint egy prosperáló vállalkozás pénzügyeit a NAV-nál lévő adatoktól függően érdemes naprakészen tartani. Közel sem csak arról van szó, hogy legyenek rendben az áfabefizetések. A vállalkozás teljes pénzügyi hátterét át kell vizsgálni, rendben kell tartani, meg kell tervezni. Ez sokszor sok munka, de ma már van megoldás arra, hogy a vállalat foglalkozzon azzal, amihez ért. A fő tevékenységével, amely a nyereséget termeli. A pénzügyeket, könyvelést, adózást pedig a kihelyezett gazdasági igazgatóság, például a Klein Consulting Könyvelőiroda Kft. magára vállalja. Így azt is, hogy összeveti a NAV-os áfabevallást a valós áfaadatokkal, ha pedig különbség van, annak elintézésével sem kell foglalkoznia a cégvezetésnek.