Az adótervezés az a folyamat, amelynek során megkeressük egy adott időszakra az adók, adó jellegű fizetési kötelezettségek és támogatások egyenlegének az adóalany szempontjából legkedvezőbb kombinációját.

Az adótervezés nem a nagyok kiváltsága

Miért nem használják ki a vállalkozások az adótervezésben rejlő lehetőségeket? Elsősorban azért, mert a köztudatban még mindig él a tévhit, hogy az adótervezés a multik kiváltsága, a kis- és középvállalkozó szektorban nincs különösebb lehetőség az adók optimalizálására. A valóságban azonban vannak olyan nem túl bonyolult adótervezési praktikák, amelyekkel egy kisebb cég is hatékonyabban tud működni adózás szempontjából.

A magyar adózási rendszer átfogó ismeretéhez előképzettség és kellő szakértelem szükséges, ami magában foglalja a naprakész információk pontos ismeretét, értelmezését. Éppen ezért az adótervezés alapvetően az adótanácsadó feladata. Szerencsés helyzetben van az, akinek a könyvelője adótanácsadói képesítéssel is rendelkezik, mert ebben az esetben a vele aláírt szerződésben szerepelhet adózási tanácsadás is.

Hogyan folyik a gyakorlatban az adótervezés?

Háromféle megközelítés létezik. Az egyik út a jelenlegi működés feltérképezése, és azoknak a pontoknak a feltárása, ahol adót lehetne megtakarítani néhány kisebb változtatással, vagy egy adott elszámolási rendszer felállításával. A másik út a jövőre vonatkozik, és ez a valódi tervezés: a vállalkozás jövőbeli céljai, projektjei kerülnek vizsgálat alá annak érdekében, hogy az üzleti tervet a lehető leghatékonyabb adózási formában lehessen megvalósítani. A harmadik pedig, amikor a jelenlegi működés során egy-egy új esemény bekövetkezése előtt állnak.

Adótervezés már a kezdetekkor

Az egyik legfontosabb időpont, amikor adótervezést ajánlott igényelni, magának a vállalkozásnak az indítása. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen vállalkozási formát választ: az alapítás és a törzstőke rendelkezésre bocsátása pénzkiadással jár, a felelősség sem azonos a különböző cégformák esetében, a tőkeszerkezetet is ki kell alakítani.

Fontos a székhely, illetve telephely kiválasztása, mivel ettől függ a helyi adófizetések mértéke, és az, milyen pályázatokon tudunk indulni. Szintén az alapításnál kell eldönteni, hogy tevékenységünk az általános forgalmi adó szempontjából adóköteles vagy adómentes lesz. Ez utóbbit különösen kisebb vállalkozásoknak érdemes megfontolni, hiszen ha vásárlóink kizárólag magánszemélyek, és nem érünk el egy megszabott értékhatárt, akkor érdemesebb az adómentesség mellett dönteni, mert így kedvezőbben értékesíthetünk.
Az adótervezés egyértelműen segíti a vállalkozást abban, hogy hatékonyabban működjön, versenyképesebb legyen a piacon. Ha szeretné tudni, milyen lehetőségei vannak konkrétan az Ön vállalkozásának, vegye fel velünk a kapcsolatot>>