Ön mit vár el a könyvelőjétől? Bizonyos értelemben a könyvelő a cégvezető legjobb barátja kellene legyen, ám a való életben nem minden találkozás ilyen szerencsés. Összegyűjtöttük a 10 legfontosabb jelet, ami arra utal, hogy rossz kezekbe került a vállalkozása sorsa.

Nem tud együttműködni a könyvelőjével? 10 árulkodó jel

1. Bizonytalan, hogy minden tájékoztatást megkap-e a könyvelőjétől időben

Volt rá eset, hogy nem kapott időben tájékoztatást a vállalkozása aktuális pénzügyi helyzetéről, sokszor későn értesül a fizetési, bevallási határidőkről? Ezeken a területeken nincs helye a bizonytalanságnak! Önnek tisztán kell látnia, máskülönben lehetetlenné válik a cég vezetése.

2. Nem tud előre tervezni a határidőkkel és a fizetendő összegekkel

Az előző pontból következik, hogy soha nincs tökéletesen tisztában azzal, hogy mekkora kerettel gazdálkodhat, ami főleg nagyobb pénzügyi döntések esetén nagy hátrány. Lehet, hogy éppen a fejlődés lehetőségétől vágja el a vállalkozását az, hogy nem a megfelelő kezekben van a könyvelése. Egy jó könyvelési szolgáltatás előrelátható hátteret biztosít a vállalkozás számára.

3. Nem tudja, hogy szakmailag elég felkészült-e a könyvelője

Ha bonyolultabb kérdéssel fordul hozzá, a válaszadást elnapolja, és soha nem tér vissza rá? Lehet, hogy a mulasztás mögött a szakmai inkompetencia húzódik meg. Hasonlóképpen nagyon bosszantó, ha a kérdésére rossz választ kap, munkát fektet a megoldásba, ám később kiderül, hogy teljesen feleslegesen dolgozott.

4. A könyvelő csak rögzít, beadja a bevallásokat, de nem gondolkodik együtt Önnel

Nagyon fontos, hogy a könyvelő értse, hogy mi történik a cégben, hogyan működik az a terület, ahol ügyfele dolgozik. Ennek hiányában olyan érzésünk lesz, mintha a könyvelési tevékenység párhuzamos lenne a saját tevékenységünkkel, mintha egyiknek semmi köze nem lenne a másikhoz. Fontos, hogy a könyvelő ne csak adatokat rögzítsen, hanem elemezzen, összegezzen és tanácsot adjon.

5. Úgy érzi, túl sok adót fizet, de a könyvelője nem segíti Önt az adók optimalizálásában

A klasszikus könyvelési szolgáltatás nem tartalmazza az adótanácsadást. Vannak azonban olyan könyvelők, akik rendelkeznek adótanácsadói szakképesítéssel, és a vállalkozó igényeinek megfelelően, ezen a területen is segíteni tudják a vállalkozást. Ki ne szeretné, ha kevesebb adót kellene fizetnie, és így több maradna a zsebében?

6. Túl sokszor fordult már elő, hogy a könyvelője hibázott

A könyvelői szakma kulcsfontosságú tényezője a pontosság. A hibátlan és megbízható munka teljesen természetes elvárás a könyvelőjével szemben.

7. Napokat kell várnia, hogy választ kapjon tőle

A könyvelőnkre szeretünk olyan személyként gondolni, aki bármikor készen áll arra, hogy megoldja a problémáinkat. Ha nehéz őt elérni, ha hosszan kell várni arra, hogy foglalkozzon az ügyeivel, ha érezteti Önnel, hogy zavarja, akkor méltán gondolhatja úgy, hogy pénzügyi problémáiban és döntéseiben teljesen magára van hagyva.

8. Rengeteget kell pénzügyi, számviteli, adózási dolgokkal foglalkoznia, ami a saját munkájától rabolja el az időt

Lássuk be, annak semmi értelme, hogy Ön vagy a munkatársai órákat töltsenek az interneten azért, hogy egy egyszerű kérdésre megoldást találjanak (pl. nem mindegy, hogyan javítunk, módosítunk egy számlát). Az sem hiányzik, hogy a neten talált – elavult – információk alapján hibát kövessenek el.

9. Nem tudja, melyek a ketyegő időzített bombák a vállalkozásában

Egyáltalán nem is tudja, hogy vannak ilyenek. Egy ellenőrzés viszont könnyen a felszínre hozza őket, és a bírság lesz a kézzelfogható bizonyíték.

10. Nem alakult ki bizalom Ön és a könyvelője között

Ideális esetben a könyvelő személye a garancia arra, hogy minden a legnagyobb rendben megy. Ha Ön nyugodt szeretne lenni a pénzügyeit illetően, és ezt csak abban az esetben fogja elérni, ha kompetens és megbízható könyvelő segíti a munkáját.

Eljött az ideje könyvelőt váltani? A váltás ideális időpontja az év vége, amikor a régi könyvelő lezárja az aktuális évet. De nem ez az egyetlen opció: év közben is van lehetőség a váltásra.

Ha így dönt, akkor Önnek nem lesz gondja a váltással, mi ugyanis mindent elintézünk Ön helyett! Nézze meg a könyvelő váltás lépéseit>>